Standaardisatie en toegankelijkheid
Optimisme
leidt tot
kracht
Het gebruik van standaarden is praktisch en efficiënt. Zo kunnen gegevens snel en op de juiste manier uitgewisseld worden. Het is de wens van de overheid zo breed mogelijk gebruik te maken van deze standaarden. Hoe implementeer je ze binnen jouw organisatie en hoe gebruik je deze standaarden? Hoe zorg je dat je ook buiten de overheid op een snelle en effectieve manier gegevens uit kan wisselen?
Daarnaast speelt toegankelijkheid een steeds grotere rol binnen lokale overheden. De ontwikkelingen op het gebied van digitale dienstverlening vragen om een goede toegankelijkheid van informatie en websites. Hoe zorg je als organisatie dat jouw website voor iedereen toegankelijk is? Hoe weet je zeker dat informatie voor elke doelgroep begrijpelijk is en waar moet je op letten bij de vernieuwing van een website?
Geen woorden
maar daden
Wat kunnen we voor je doen?
Standaardisatie
De overheid wil toewerken naar een breed gebruik van standaarden. Dat is praktisch en efficiënt. Toch blijkt dat standaarden niet voor iedereen implementeerbaar zijn. Daarnaast is niet iedereen bekend met de verschillende standaarden die er bestaan of hoe deze te gebruiken.
Doordat er niet altijd gebruikgemaakt wordt van standaarden, ontstaat er een leveranciersafhankelijkheid. Daarnaast wordt wisseling van leverancier bemoeilijkt indien deze andere standaarden hanteert. Ook is het lastig gegevens uit te wisselen met ketenpartners buiten de overheidssector wanneer deze geen gebruik maken van standaarden.
Daadkracht biedt begeleiding en ondersteuning bij het schrijven van beleid omtrent de vormgeving van de informatievoorziening, rekening houdend met het gebruik van de standaarden. Daarnaast kunnen we op tactisch niveau helpen door te kijken welke softwarepakketten wel of niet geschikt zijn door te kijken naar de nakoming van het opgestelde informatiebeleid of de nageleefde standaarden. Ook bieden we advies omtrent processen, waarbij gebruikgemaakt wordt van de standaarden. Tot slot bieden we ondersteuning bij het implementeren van verschillende standaarden. Hierbij kan je bij voorbeeld denken aan ondersteuning omtrent het gebruik van de NHR, DigiD of webrichtlijnen.
Toegankelijkheid
Voor de overheid staat de inwoner altijd centraal. Digitale dienstverlening moet voor iedereen toegankelijk en begrijpelijk zijn. Daarnaast is het belangrijk dat elke inwoner in staat is op een veilige manier gebruik te maken van digitale dienstverlening. Om dit te realiseren moeten inwoners zaken op één centrale plek kunnen regelen, gekoppeld aan persoonlijke gegevens.
Een bottom-up benadering is hierin onmisbaar: door digitaal minder vaardigen te betrekken bij ontwikkelingen, houden we digitale dienstverlening toegankelijk voor iedereen. Toch blijkt het voor lokale overheden vaak een uitdaging om de website toegankelijk te maken en houden.
Daadkracht biedt begeleiding bij het formuleren van een visie op dienstverlening. Zowel op tactisch als operationeel niveau ondersteunen we in de vorm van advies en/of implementatie van de inrichting van websites. Hierbij maken we veelvuldig gebruik van gebruikersonderzoeken zodat we websites in kunnen richten op basis van de behoeften van de gebruiker. Ook voor het schrijven of redigeren van webteksten ben je bij Daadkracht aan het juiste adres.
Tot slot fungeren onze adviseurs vaak als projectleider of -ondersteuner bij de implementatie van digitalisering bij gemeenten (zaakgericht werken).
Daadkracht helpt
Daadkracht ondersteunt lokale overheden bij vraagstukken over bedrijfsvoering, informatiehuishouding en dienstverlening. De adviseurs van Daadkracht zijn specialist in het optimaliseren van processen, het invoeren van zaakgericht werken, privacyvraagstukken, informatiearchitecturen en informatiebeveiliging.
Onze adviseurs
- Bouwen dagelijks aan een nieuwe overheid
- Zijn specialist op het gebied van de invoering van zaakgericht werken
- Zijn gecertificeerd
- Zijn leuke mensen om mee te werken
“Overheden helpen door
ze maximaal te ontzorgen
en in positieve zin te verrassen.”
– Bart-Jan Flos, Directeur/ Oprichter Daadkracht