Nieuws

Aanschaf klok Kip en Ei bij museum Krona 

Daadkracht heeft een klok gekocht van Tilburgse kunstenaar Guido Geelen. Dit ten behoeve van het 50-jarig jubileum van Museum Krona uit Uden. De klok is onderdeel van de zeven getijden serie die te vinden is in het museum. Daadkracht sprak met Corine Crone, zakelijk leider van Museum Krona, en kunstenaar Guido Geelen. 

Museum Krona

Museum Krona is gevestigd in een deels bewoond abdijcomplex. Hier wonen de Birgittinessen zusters. Voor hen is leren en opleiden erg belangrijk. Daadkracht sluit zich daar volledig bij aan! We leiden graag Daadkrachters op om het beste uit henzelf te halen. Daarnaast bestaat Daadkracht uit een hechte groep collega’s die goed en graag samenwerken. 

Zeven getijden klokken

De klokken zijn ook in samenwerking gemaakt. Tussen 1810 en 1850 zijn de uurwerken door boeren uit de Franche-Comté regio gemaakt. In de winter hadden ze het niet breed, maar toch maakten ze samen deze klokken. Hierbij gebruikte ieder zijn eigen expertise om samen tot het beste resultaat te komen. Bij Daadkracht zetten we onze medewerkers ook graag in hun kracht, om zo het beste uit henzelf te halen én het beste resultaat te leveren.  

Onder het uurwerk hangen voorwerpen die in verband staan met het kloosterleven. Deze worden gemaakt van Nederlandse klei. In de Nederlandse grond zit veel ijzer, waardoor de klei roestkleurig bakt. Vervolgens boetseert Guido de klei met de hand.  

Rustiek uurwerk met roest-oranje afgietsels van een kip en ei als gewichten eronder.

Ik laat mijn handafdrukken in de klei zitten om te laten zien dat het niet industrieel gemaakt is, maar door een persoon. 

– Guido Geelen, Kunstenaar

Guido heeft zeven klokken gemaakt die samen het dagritme van de zusters laten zien. Daadkracht heeft de klok met het thema kip & ei aangeschaft. Wat de klok precies betekent, is voor iedereen anders. In Guido’s eigen woorden: “Ik hou van het spel; dat je niet met je vinger wijst, maar de kijker iets meegeeft. Je kan zelf bepalen wat het kunstwerk voor jou betekent, als dat al één ding is.” 

Collectie compleet

Inmiddels zijn alle klokken in het bezit van Museum Krona. Door de unieke vorm moeten ze bijna dagelijks met de hand opgedraaid worden. Museum Krona is de enige met een complete serie klokken, iets waar Corine trots op is. De klokken sluiten mooi aan bij de rest van de collectie van het museum. We raden aan om eens te kijken bij dit prachtige museum in Uden! 

 

Met dank aan Corine Crone en Guido Geelen 

Contact

024 344 6288
info@daadkracht.nl

Postbus 6635, 6503 GC Nijmegen
Kerkenbos 1075-A, 6546 BB Nijmegen