Het laatste nieuws

“De begeleiding die jullie elkaar bieden: daar mag je trots op zijn!”

Vandaag (25 mei) is het drie jaar geleden dat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking trad. Als overheidsorganisatie moet je voldoen aan diverse regelgevingen als het gaat om privacy. Je werkt immers met persoonsgegevens of zelfs gevoelige persoonsgegevens! De kleine Gelderse gemeente Rozendaal wilde expertise in huis halen om hulp te krijgen bij het opzetten van de privacy. Die kennis en kunde vonden zij bij Daadkracht. “Jullie kracht is dat jullie ook goed kunnen meedenken met een kleine gemeente zoals Rozendaal”, vertelt Hetty van der Linden, adviseur informatieveiligheid bij Rozendaal. 

Complex

De gemeente had al een heleboel zelf in kaart gebracht qua wet- en regelgeving over gegevensbescherming. “Maar nog niet alles, en ik wist dat we aan de slag moesten met dit complexe onderwerp. We zijn in gesprek gegaan met Daadkracht, omdat jullie ons al ondersteunden bij andere vraagstukken. Daadkracht adviseur Anne Hendriks bekleedt nu de functie van Privacy Officer bij ons en adviseur Eric Jongeneelen treedt op als onafhankelijke Functionaris Gegevensbescherming”, vertelt Hetty. 

Waarborging

Hiermee heeft Rozendaal alle benodigde kennis op het gebied van privacy en de AVG in huis gehaald. “Je wil dat de expertise beschikbaar is. Daadkracht kan ons helpen met privacyvraagstukken en houdt er rekening mee dat wij een kleine gemeente zijn. We werken veel samen met andere gemeenten en willen niet enorme constructies op moeten zetten om aan de wet- en regelgeving te voldoen. Bij Daadkracht is dit goed gewaarborgd.” 

Samenspel

Anne ondersteunt gemeente Rozendaal met de dagelijkse vraagstukken. “Ik ben echt onderdeel van de organisatie. Ik voer operationele taken uit op het gebied van privacy, schrijf het privacy beleid en geef proactief en reactief advies. Ook is bewustwording binnen de organisatie elk jaar een van de peilers”, vertelt Anne. Vraagstukken die wat verder gaan dan de dagelijkse bezigheden, legt Hetty voor aan Eric. “Hij adviseert o.a. over de bescherming van persoonsgegevens. Het samenspel tussen de twee Daadkracht adviseurs is mooi om te zien. Vanuit mijn functie in informatiebeveiliging kijk ik meer naar de gevolgen voor de organisatie zelf. Samen met Daadkracht kijken we ook naar de invloed op betrokkenen, zoals inwoners.” 

Begeleiding

Hetty is erg tevreden over de samenwerking met Daadkracht. “Alle Daadkrachters die bij ons over de vloer zijn gekomen zijn stuk voor stuk geschikte mensen. Ook bij de Talenten merk je dat zij verstand van zaken hebben. Iedereen is gedreven en heeft de benodigde kennis in huis of een adviseur om op terug te vallen. Het is mooi om te zien hoe jullie elkaar begeleiden en door elkaar begeleid worden. Dat is iets waar je trots op kunt zijn.” Wat is volgens Hetty verder nog kenmerkend voor Daadkracht? “Jullie leveren extra denkkracht aan ons. Een soort extra geheugen wat je nu en dan aanspreekt. Jullie kunnen op diverse vlakken meedenken met onze kleine organisatie en kijken naar wat een geschikte oplossing voor ons is. Niets bij ons is standaard, dus het gaat veelal om een stukje maatwerk. Ik beveel Daadkracht zeker aan bij collega gemeenten!” 

Dit bericht delen:

Contact

024 344 6288
info@daadkracht.nl

Postbus 6635, 6503 GC Nijmegen
Kerkenbos 1075-A, 6546 BB Nijmegen