Het laatste nieuws

Goed voor jezelf zorgen: hoe doe je dat tijdens het thuiswerken?

We werken ondertussen al ruim 9 weken thuis, niemand wist zeker hoelang het zou duren toen we eraan begonnen. Al voordat we massaal thuis gingen werken heb ik de tijd genomen om na te denken over wat ik belangrijk vind aan een thuiswerkplek. Ik ben Eric Jongeneelen en ik vertel je graag welke stappen ik heb genomen op het gebied van ergonomie, zodat ik het thuiswerken fysiek en mentaal volhoud. 

De werkplek

Ik begon met het investeren in een ‘goede werkplek’ omdat ik af en toe thuis werkte. Wat een goede werkplek is, is heel persoonlijk, maar er zijn wel een paar dingen die mij zeker hebben geholpen. Zo heb ik gelukkig beschikking over een extra ruimte op zolder waar ik mijn eigen werkplek kon creëren. In mijn geval heb ik voor een goede bureaustoel gezorgd en zelf een bureau gemaakt van steigerhout van 2 meter 60 breed. Dat is veel meer dan ik nodig heb, maar het oogt wel ruimtelijk en ik kan letterlijk even dingen ‘wegschuiven’ of (tijdelijk) een extra beeldscherm gebruiken als dat nodig is. De hoogte van het bureau heb ik afgekeken van het bureau bij een van mijn opdrachtgevers waar ik altijd prettig werk. Het verschil merk ik direct als ik een dag aan de eettafel heb gewerkt, eettafels en stoelen zijn vaak niet ingericht voor een lange zit. Je denkt al snel: wat een moeite, ik zit volgens mij wel goed zo en ik heb nergens last van. Vergeet niet dat je meer dan 8 uur per dag doorbrengt op deze plek en dat blijft voorlopig ook nog zo. Even stilstaan bij hoe je erbij zit hoeft niet eens 8 uur te duren en daarna levert het je wel iedere dag plezier (en hopelijk minder hoofdpijn en vermoeidheid) op. Thuiswerken zal nooit helemaal verdwijnen, dus zie het als een investering in de toekomst.

Mentale ergonomie

De moeilijkste omschakeling bij uitsluitend thuiswerken vond ik nog wel de balans vinden tussen werk en niet-werken. Normaal was de reistijd een natuurlijke barrière tussen werk en thuis, maar nu schakel je meerdere keren per dag. Dit hoor ik ook zeker van mensen die thuis met kinderen, partner, huisdieren en allerlei andere zaken zitten. Het werk is voor mij niet minder geworden, dus de druk om te leveren is er ook als je thuis zit. Je hebt nu niet de persoonlijke afstemming met je collega’s en opdrachtgevers bij de koffieautomaat of in de wandelgangen; je moet actief (video)bellen om iemand te spreken. Mensen verwachten dan ook dat het met een concreet doel is. In de meeste gevallen is dat een verbetering, maar ik merk in mijn omgeving dat het gevoel van onzekerheid kan optreden dat je niet voldoende zichtbaar bent ook al lever je al het werk tijdig op.  Laatst bedacht ik me hoe het zou zijn als iemand dat gevoel in mijn projecten zou hebben ten opzichte van mij. Allereerst zou ik aan de bel trekken als ik zelf merk dat er iets aan de hand is, maar ook als ik dat niet merk dan zou ik willen dat iemand het open met mij kon bespreken. In geen van de gevallen zou ik bij voorbaat denken dat iemand de kantjes ervan af loopt, dus waarom zou mijn opdrachtgever dat wel denken over mij?  Als je het zeker wil weten: maak het bespreekbaar. Stel anders gewoon eens de vraag: ‘hoe vind je dat het gaat?’. Je zal merken dat het oplucht en indien er wel bespreekpunten zijn, dan kan je er tenminste iets mee. Gemoedsrust hoort ook bij een goede werkplek.

Dit bericht delen:

Contact

024 344 6288
info@daadkracht.nl

Postbus 6635, 6503 GC Nijmegen
Kerkenbos 1075-A, 6546 BB Nijmegen