Het laatste nieuws

Aan de vooravond van een fusie en tóch een toegankelijke website: klantcase Hellevoetsluis

In 2023 gaat gemeente Hellevoetsluis fuseren met Brielle en Westvoorne. Tegelijkertijd moet zij sinds september 2020, net als alle andere overheden, voldoen aan de toegankelijkheidsnorm uit het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid. Dat betekent dat de websites van Hellevoetsluis toegankelijk moeten zijn en een toegankelijkheidsverklaring moeten hebben. Maar hoeveel investeer je in het toegankelijk maken van een domein dat straks vervalt? Hellevoetsluis nam contact op met Daadkracht Digitaal.

“Daadkracht was een bekende naam bij ons omdat Bas al eerder voor ons aan de slag was gegaan met de website”, vertelt communicatieadviseur Stephan Delgado. “Als overheidsinstantie krijg je te maken met digitale toegankelijkheid. Een lastig onderwerp waar wij geen inhoudelijke expert voor in huis hebben. We zijn gaan polsen bij Daadkracht en al snel bleek dat jullie behoorlijke kennis hebben op dit gebied.” Dit is volgens Stephan ook kenmerkend voor de ervaring met Daadkracht. “Jullie weten waar het over gaat. We hebben Bas en Ageeth behoorlijk bestookt met vragen. We kunnen tegelijkertijd ook de discussie aangaan over de invulling van het project.”

realistisch

Dat laatste heeft vooral te maken met de aankomende fusie. “We moeten natuurlijk kijken wat realistisch is qua investering in onze digitale toegankelijkheid. Zetten we in op onze subsites of op het domein hellevoetsluis.nl? Daadkracht helpt bij dit soort vragen.” Welke verwachtingen had de gemeente voorafgaand aan de samenwerking? “Een stukje ontzorging, kennis en kunde. Dat zijn dingen die we ook vinden bij Daadkracht”, geeft Stephan aan. “We leren veel, ik had van het onderwerp ‘toegankelijkheid’ geen kaas gegeten. Uiteraard wist ik wel wat toegankelijkheid in grote lijnen inhield, maar er komt nog best veel bij kijken en het is erg veelomvattend. Nu heb ik zelf ook meer kennis en dat helpt ons. Dat waren mijn verwachtingen en daar wordt aan voldaan.”

kenmerkend

Wat ook kenmerkend is voor een samenwerking met Daadkracht, is een hands-on aanpak. “We gaan ook echt zelf aan de slag. Binnenkort gaat Daadkracht een training verzorgen voor de medewerkers. Zodat zij ook weten hoe ze bijvoorbeeld van een Word-bestand een toegankelijke pdf maken.” Ageeth de Jager-de Lange, adviseur en onderzoeker bij Daadkracht Digitaal: “Toegankelijkheid is een continu proces. Dat moet je bijhouden. Als de medewerkers getraind zijn in het onderwerp heb je minder inhaalslagen nodig. We zijn ontzettend blij met de prettige samenwerking met Hellevoetsluis!” Stephan: “Wat ik fijn vind is de laagdrempelige communicatie met Daadkracht. Het is lekker praktisch. Zeker een pluspunt!”

Dit bericht delen:

Contact

024 344 6288
info@daadkracht.nl

Postbus 6635, 6503 GC Nijmegen
Kerkenbos 1075-A, 6546 BB Nijmegen