Het laatste nieuws

Klantverhaal Veiligheidsregio Twente: dienstverlening Daadkracht tijdens COVID-19

De felomstreden Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 is er doorheen en ging vandaag, 1 december, in. Dat betekent dat de vele noodverordeningen die de veiligheidsregio’s de afgelopen maanden vastgesteld hebben komen te vervallen. In een normale situatie hoeven veiligheidsregio’s zich weinig bezig te houden met het bekendmaken van besluiten via DROP. “Het is voor een veiligheidsregio dus niet profijtelijk om de kennis van DROP zelf in huis te halen”, vertelt Bert Nijholt, bestuurlijk-juridisch adviseur bij de Veiligheidsregio Twente. Tijdens de coronacrisis was het echter nodig om regelmatig een noodverordening met spoed te publiceren, omdat er nog geen coronawet van kracht was. “Daarom hebben wij die werkzaamheden aan Daadkracht uitbesteed”.

Bert Nijholt kent Daadkracht vanuit zijn functie als juridisch-beleidsadviseur bij de gemeente Losser. “We hadden al heel lang een samenwerking. Oorspronkelijk beheerde Daadkracht onze website. Dat vloeide eigenlijk automatisch over naar het beheer van onze regelgeving op internet volgens vaste standaarden. Toen ik bij de veiligheidsregio gedetacheerd werd, heb ik Daadkracht daar aanbevolen vanwege onze positieve ervaringen bij de gemeente.”

Belangstelling

De veiligheidsregio’s zijn de afgelopen tijd flink in de belangstelling geweest. Sinds 2011 bereiden ze zich bij Veiligheidsregio Twente al voor op een nationale ramp zoals het coronavirus. “Je houdt natuurlijk rekening met allerlei rampen en crisissen en nu was het dan zover. We zitten in een GRIP 4 (Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure) status. Dat houdt in dat de voorzitter van de veiligheidsregio extra bevoegdheden krijgt. Alle voorzitters hebben veelvuldig gebruikgemaakt van het vaststellen van noodverordeningen”, zegt Bert.

Op tijd

Voor de Veiligheidsregio Twente zijn in totaal 20 noodverordeningen gepubliceerd in hun Blad gemeenschappelijke regeling in samenwerking met Daadkracht. “De noodverordeningen moeten altijd met spoed bekendgemaakt worden, omdat ze kort daarna ingaan. We zijn altijd op tijd geweest met Daadkracht. Daadkracht is goed bereikbaar. Ik zou Daadkracht uiteraard niet hebben aangeraden als ik geen goede ervaringen had. Je wordt ontzorgd en hebt geen omkijken meer naar het publiceren van bekendmakingen. Je stuurt een mailtje en de rest wordt geregeld. Mocht er toch iets mis zijn, dan hoor je dat tijdig. Verder denkt Daadkracht ook mee bij juridische vragen en dat is prettig!”

Dit bericht delen:

Contact

024 344 6288
info@daadkracht.nl

Postbus 6635, 6503 GC Nijmegen
Kerkenbos 1075-A, 6546 BB Nijmegen