Het laatste nieuws

Over talent gesproken: Leo Nefkens over talentontwikkeling en hockey

Het nieuwe hockeyseizoen is van start gegaan. Daadkracht hecht veel waarde aan een gezonde levensstijl, met sport in het bijzonder. Niet voor niets sponsoren we verschillende hockeyclubs. De start van het hockeyseizoen leek ons een goed moment om met de coaches in gesprek te gaan over hun kijk op talentontwikkeling, en de verwachtingen voor het nieuwe seizoen. Hoe gaan de clubs om met talentontwikkeling?  We praatten met Leo Nefkens, coach van Dames 2 van hockeyclub HC Delta Venlo dat uitkomt in de reserve Hoofdklasse.  

Leo weet nog niet wat hij van het nieuwe seizoen kan verwachten. Zijn team bestaat uit zeer gevarieerde spelers met verschillende leeftijden. ‘De speelsters onder de 27 hebben 18 trainingen gehad, de speelsters boven de 27 maar 7.’ Daarnaast werden vorig jaar de wedstrijden stilgelegd door de coronamaatregelen. Leo is daarom benieuwd hoe de sport veranderd is, in de tijd dat zijn team noodgedwongen stilstond. ‘Als je kijkt naar de Olympische spelen zie je dat het Nederlandse damesteam in een totaal ander, nieuw systeem speelt.’ Ik weet niet of de teams die wij tegenkomen in de competitie deze opstelling hebben overgenomen.’ Het wordt kortom een verrassend seizoen.

‘Je moet er als club voor zorgen dat jonge spelers een geweldige tijd hebben.’
-Leo Nefkens

Op talentontwikkeling heeft Leo een duidelijke visie. ‘Ik vergelijk een hockeyclub met een firma’, zegt Leo direct. ‘De spelers zijn als klanten die je het beste van het beste moet geven. Net zoals bedrijven de nieuwste ontwikkelingen implementeren in hun bedrijfsvoering, moet je spelers in de trainingen zoveel mogelijk uitdaging, afwisseling en nieuwe elementen bieden’. Leo is dan ook fel tegen het vroegtijdig selecteren van spelers. ‘Je mag geen onderscheid maken in je aanbod aan spelers. Iedere speler heeft recht op een goede trainer, dezelfde trainingsstof en hetzelfde aantal trainingen.’ Zo krijgt elke speler optimaal de ruimte om een talent te ontwikkelen. Talent kan namelijk ook pas op latere leeftijd zichtbaar worden. Sterker nog, vult Leo aan, door te veel druk te leggen op jonge spelers verdwijnt het plezier in de sport. En plezier moet juist de basis zijn: ‘Je moet er als club voor zorgen dat jonge spelers een geweldige tijd hebben. Ze raken dan gemotiveerd omdat ze het zélf willen, niet omdat het moet van een ander. Bovendien kan talent het best ontpoppen wanneer een speler daar de vrije ruimte voor krijgt. Besef dat Ieder kind tegenwoordig minstens tien hobby`s heeft. Geef ze daarvoor de ruimte en laat ze niet meer dan 2 keer per week trainen. Zoek het vooral in de effectiviteit van de trainingen naar de laatste stand van zaken en zorg mede daarmee dat ze van die hobby`s hockey het leukste vinden.’  

Volgens Leo kan de hockeysport veel leren van het bedrijfsleven. ‘In jullie bedrijf heb je alle elementen om bij te blijven, objectief te zijn, draagvlak te creëren en momenten van ontspanning te organiseren. Die elementen moet je in de hockeysport brengen.’ Dit zorgt voor een geweldige tijd én biedt alle mogelijkheden om talent te ontwikkelen. De combinatie van plezier en hard werken typeert Daadkracht. Thomas Vossen, een van onze adviseurs, zegt hierover: Met een gemiddelde leeftijd onder de dertig jaar durven wij ons een jong bedrijf te noemen. Talent zit in je. Maar successen behaal je zowel bij ons bedrijf als in de teamsport samen. Juist daarom investeren we bij Daadkracht naast het individu ook veel in de ondersteuning van het teamgevoel. 

Dit bericht delen:

Contact

024 344 6288
info@daadkracht.nl

Postbus 6635, 6503 GC Nijmegen
Kerkenbos 1075-A, 6546 BB Nijmegen