Als medewerker van een gemeente herken je het vast. Of het nu gaat om het leveren van een paspoort of het verstrekken van een vergunning, een gemeente staat bol van de processen. De definitie is simpel. ‘Een proces is een samenhangende keten van activiteiten dat begint met een duidelijke trigger, gevolgd door logisch geordende stappen die leiden tot een duidelijk resultaat.’ In de praktijk blijkt dit een stuk minder eenvoudig. We zien dat gemeenten veel processen uitvoeren. Hiervoor geldt simpelweg: hoe meer ingewikkelde processtappen, hoe groter de kans dat er inefficiëntie in het proces sluipt.
Impact vernieuwing wet- en regelgeving
En dan hebben we het nog niet eens gehad over vernieuwingen in wet- en regelgeving waarop een gemeente haar processen moet afstemmen. Een actueel voorbeeld is de Wet open overheid (Woo). ‘Vanuit de Woo moeten overheidsorganisaties 11 informatiecategorieën actief openbaar maken. Deze informatie bevindt zich binnen de gemeentelijke processen. Om aan de wetgeving te voldoen, is het voor overheidsorganisaties van belang deze processen inzichtelijk te maken en aan te passen waar nodig’, vertelt procesadviseur Kevin.
Breed aanbod procesadvisering
Daadkracht heeft een breed dienstverleningsaanbod rondom procesadvisering. Samen met haar klanten brengt Daadkracht de processen in beeld en creëert zo inzicht door overzicht. Met het in beeld brengen van een proces zie je uit welke stappen dit precies bestaat, of er verbeterslagen te maken zijn en welke impact wijzigingen in wet- en regelgeving met zich meebrengen. Deze kennis brengen wij graag over.
Kennissessies & procesworkshops
Een concreet voorbeeld: Onze Daadkrachters verzorgen veel kennissessies en procesworkshops. Zo organiseerden we voor Gemeente Arnhem een kennissessie over procesmodellering volgens de modelleerconventie BPMN 2.0. ‘De training procesmodelleren neemt je stap voor stap mee in de opbouw naar hoe een proces volgens de kaders en richtlijnen van de organisatie visueel opgetekend moet zijn, zodat het leesbaar is voor de medewerkers in een organisatie’, aldus de informatiearchitect die de sessie bijwoonde.
Kruisbestuiving binnen Daadkracht
Wat de procesadvisering van Daadkracht uniek maakt? De kruisbestuiving tussen verschillende kennisgebieden binnen Daadkracht. ‘In procesverbetertrajecten leggen we de verbinding met de relevante onderdelen van informatiebeveiliging en privacy. En kijken we naar de mogelijkheid om voortgang en verbeteringen in beeld te brengen met BI-toepassingen. Dit doen we om processen integraal te verbeteren’, vertelt Kevin. ‘Daarnaast voeren we aangedragen verbeteringen binnen het proces ook daadwerkelijk uit, samen met de klantorganisatie. We leveren niet enkel een rapport op maar helpen met het in de praktijk brengen van de aanbevelingen.’
Wil je meer weten over onze aanpak? Of een keer bellen met een adviseur om te kijken hoe we processen binnen jouw organisatie in beeld brengen? We denken graag met je mee! Neem gerust vrijblijvend contact op.