Het laatste nieuws

Redenen waarom het werken voor de overheid als Talent voldoening geeft

Werken aan digitale vraagstukken, je steentje bijdragen aan de maatschappij, verschillende partijen verbinden én jezelf ook nog ontwikkelen tot een professional? Allemaal aspecten die aan bod komen tijdens het traineeship van Daadkracht! Ik ben Claudia van Oortmerssen en vorig jaar ben ik begonnen als Talent bij Daadkracht, waardoor ik mij bezighoud met het digitaliseren van de overheid. Ik vind het belangrijk om voldoening te halen uit mijn werk, en in dit artikel vertel ik waarom werken voor de overheid als Talent die voldoening nu precies geeft.

Mijn digitale vraagstuk: informatiebeveiliging

Het afgelopen jaar heb ik als eerstejaars Talent kennisgemaakt met de verschillende gebieden waar Daadkracht in is gespecialiseerd. Mijn huidige focus ligt voornamelijk op informatiebeveiliging. Informatiebeveiliging is grofweg het geheel aan maatregelen om de veiligheid van informatie en informatiesystemen te borgen. Zo werk ik momenteel via Daadkracht bij ICT NML als CISO ondersteuner. ICT NML is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Venlo, Weert, Roermond en Nederweert. Hier schrijf ik onder andere beleidsstukken en voer ik onderzoeken uit naar nieuwe dienstverleningstrajecten inzake informatiebeveiliging om vervolgens advies te geven. Ook fungeer ik als het eerste aanspreekpunt op het gebied van informatiebeveiliging als CISO bij de gemeente Weert. Het is een zeer interessant werkveld omdat de ontwikkelingen bij de klant en het vlak van informatiebeveiliging elkaar snel opvolgen. Dit is precies wat ik leuk vind aangezien ik leergierig, nieuwsgierig en een aanpakker van aard ben.

Maatschappelijk betrokken

Persoonlijk heb ik altijd voor de overheid willen werken. Een vooraanstaande reden hiervoor is dat ik graag mijn steentje bijdraag aan de maatschappij. Ik vind het een fijne gedachte dat het werk wat ik uitvoer (in)direct impact heeft op de dagelijkse gang van zaken van inwoners. Zo breng ik beveiligingsrisico’s in kaart en onderzoek ik hoe men op een effectieve, veilige en handzame wijze om dient te gaan met (gevoelige) informatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verbeteren van interne bedrijfsvoering, of het trainen van gemeentelijke medewerkers om hun kennis op het gebied van informatiebeveiliging op peil te houden. De overheid werkt immers met grote hoeveelheden waardevolle en gevoelige informatie. Dus ook informatie over jou!

Werken met verschillende partijen

Ik werk met én tussen allerlei partijen. Van de afdeling Informatievoorziening tot het gemeentelijk bestuur, van medewerker gebruikersondersteuning tot Functionaris Gegevensbescherming, aangesloten gemeenten van ICT NML tot externe leveranciers: diverse organisaties, afdelingen, teams, en functies van verschillende lagen komen aan bod.  Deze diversiteit maakt het werk erg interessant omdat je leert schakelen tussen verschillende perspectieven waarbij de partijen uitgaan van elk hun eigen wensen en belangen. Hierdoor ontwikkel je niet alleen mensenkennis en diverse vaardigheden, maar je leert ook samenwerken. En dat brengt me naar het volgende punt, namelijk…

Jezelf ontwikkelen als professional

Overheden zijn interessante organisaties die openstaan voor verandering. We leven in een steeds meer digitaliserende wereld en de gemeenten blijven hier niet in achter. Zo liggen er genoeg mogelijkheden om zowel intern en extern grote slagen te maken. Denk bijvoorbeeld aan het moderniseren van werkwijzen en het digitaliseren van de dienstverlening richting de burger. Als Talent kun je met jouw frisse blik, vaardigheden en ideeën een mooie bijdrage leveren. Zelf heb ik het afgelopen jaar ontzettend veel geleerd op professioneel en persoonlijk vlak door het opdoen van vakinhoudelijke kennis en praktijkervaring. Ik ga binnenkort het tweede jaar van mijn traineeship in. Dan ga ik mij verdiepen, en ik zie erg uit naar wat het nieuwe jaar me zal brengen!

Dit bericht delen:

Contact

024 344 6288
info@daadkracht.nl

Postbus 6635, 6503 GC Nijmegen
Kerkenbos 1075-A, 6546 BB Nijmegen