Het laatste nieuws

De Wep komt eraan: zijn gemeenschappelijke regelingen klaar voor de nieuwe verplichtingen?

De Wet elektronische publicaties (Wep) verzwaart het bekendmakingsregime vanaf 1 juli 2021. De wet geldt ook voor gemeenschappelijke regelingen als Veiligheidsregio’s, Omgevingsdiensten, GGD’s, Milieudiensten, Recreatieschappen, Sociale diensten en Belastingsamenwerkingen. Maar zijn de gemeenschappelijke regelingen al klaar voor deze wettelijke verplichtingen? Daadkracht deed onderzoek. Daaruit blijkt dat er voor veel gemeenschappelijke regelingen nog werk aan de winkel is. 

Nieuwe verplichting Wep: bekendmaken op officielebekendmakingen.nl

Het bekendmaken van verordeningen kan tot 1 juli 2021 nog op twee manieren: in een eigen publicatieblad op officielebekendmakingen.nl of via de publicatiebladen van alle deelnemers. Vanaf 1 juli 2021 moeten alle vastgestelde regelingen (waaronder beleidsregels) bekendgemaakt worden in het eigen publicatieblad op officielebekendmakingen.nl: het Blad gemeenschappelijke regeling. Het is dan dus niet meer mogelijk om bekend te maken via alle publicatiebladen van de deelnemers.  

De gemeenschappelijke regeling (GR) is vanaf dat moment ook zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van de eigen gegevens in het centraal GR-register op overheid.nl. 

71% publiceert niet in eigen publicatieblad 

Van de 411 (nu bekende) gemeenschappelijke regelingen hebben 120 organisaties een zichtbaar eigen publicatieblad op officielebekendmakingen.nl. Dit wil zeggen dat 291 organisaties (71%) nog geen eigen publicatieblad hebben uitgegeven. Zonder rechtsgeldige bekendmaking kunnen de regelingen van deze organisaties niet in werking treden en gelden de regels niet. 

Om een Blad gemeenschappelijke regeling uit te kunnen geven moet een GR zich registeren. Voor een GR zijn er geen kosten voor het gebruik van de achterliggende software (DROP).  

 

Welke besluiten maken gemeenschappelijke regelingen zoal bekend? 

In (vrijwel) elke GR zijn er eigen regelingen die onder de Wep vallen. Denk bijvoorbeeld aan: 

  • Archiefverordening 
  • Organisatieverordening of -besluit  
  • Financiële verordening 
  • Controleverordening 
  • Reglement van orde 
  • Mandaatbesluit 
  • Beleidskaders of nota’s 
  • Uitvoeringsregeling  

Aanvullende verplichting Wep: ook beleidsregels op overheid.nl

Vanaf 1 januari 2015 hebben gemeenschappelijke regelingen de verplichting om alle eigen verordeningen op te nemen in het decentrale regelingenbestand op overheid.nl. Vanaf 1 juli 2021 moeten ook alle nieuwe beleidsregels op overheid.nl beschikbaar komen. Weer een jaar later moeten de op dat moment geldende beleidsregels (deels met terugwerkende kracht) beschikbaar zijn en blijven op overheid.nl. 

Er zijn 411 gemeenschappelijke regelingen opgenomen in het GR-register op overheid.nl. Hiervan heeft 40 % van de organisaties één of meerdere regelingen toegevoegd aan de decentrale regelingenbank op overheid.nl. Daadkracht heeft overigens niet onderzocht of het regelingenbestand van deze 40% compleet is. 

Voor de resterende 60% van de organisaties wacht een flinke inhaalslag, omdat alle verordeningen die op 1 januari 2015 geldig waren (en wellicht nog steeds zijn) beschikbaar moeten zijn.  

 

 

Aan de slag met de Wep

Veel gemeenschappelijke regelingen moeten dus nog aan de slag met de nieuwe verplichtingen. Daadkracht weet uit ervaring dat het verstandig is om hier tijdig mee te starten. 

Meer informatie over de verplichtingen en stappen naar een succesvolle implementatie van de Wep zijn te vinden in deze visualisatie en factsheet. 

Neem contact op!

Als specialist en marktleider op het gebied van elektronisch bekendmaken kan Daadkracht de gehele implementatie van de Wep verzorgen en bij elke stap ondersteunen zodat de GR ook na 1 juli 2021 aan de wettelijke verplichtingen voldoet.  Persoonlijk advies of wil je direct met ons aan de slag? Neem dan contact op met één van onze adviseurs. Je bereikt ons via 024 – 344 6288 of info@daadkracht.nl. We helpen je graag! 

Dit bericht delen:

Contact

024 344 6288
info@daadkracht.nl

Postbus 6635, 6503 GC Nijmegen
Kerkenbos 1075-A, 6546 BB Nijmegen