Hoe gaat het nu met… Onze eerste lichting trainees?

heb jij
er de kracht
voor?

In gesprek met oud-trainees!

In 2019 ging de eerste lichting trainees van start. We staan dit jaar stil bij het vijfjarig bestaan van Daadkracht Talent. Wij spraken daarom met Lisa, Tobias en Robin. Zij waren onderdeel van de eerste lichting van Daadkracht Talent. We zijn met hen om tafel gaan zitten om terug te blikken op de afgelopen vijf jaar. Hoe gaat het nu met ze en wat doen ze nu? Wij waren nieuwsgierig.

Vertel eens, wat doen jullie nu?
Lisa: Ik werk inmiddels al vijf jaar voor Daadkracht, nu als adviseur en projectleider. Ik vind het heel leuk om vanuit het perspectief van alumnus het opleidingsplan en traineeship vorm te geven voor de trainees van nu. Daarnaast ben ik projectleider bij de gemeente Dordrecht voor de virtuele assistent GEM en projectleider Wet open overheid bij de gemeenten Arnhem en Breda.  

Tobias: Ik ben in vijf jaar doorgegroeid tot adviseur en begeleider van trainees. Ook ben ik data integratie specialist bij de gemeenten Horst en Venray. 

Robin: Ik werk nu als kwaliteitsadviseur Wmo bij de gemeente Breda. Een van de leukste aspecten hieraan vind ik het samenwerken met verschillende afdelingen binnen de gemeente en de focus op de inwoner. 

Hoe kijk je terug op de start van je traineeship?
Lisa: Ik vond het traineeship aan het begin erg spannend en ook wel pittig. Ik werkte vier dagen in de week voor gemeente Amstelveen en op vrijdag was ik op kantoor bij Daadkracht. Hier kregen we in de ochtend theorie die we ’s middags in praktijk brachten door het geven van een presentatie. Het waren lange dagen en hard werken, maar dat was het zeker waard. Samen met de andere trainees hebben we onze schouders eronder gezet en alles voor elkaar gekregen.  

“Ik heb mooie vriendschappen overgehouden aan het traineeship”

– Lisa Bosma, kwartiermaker Daadkracht Academie

Tobias: Het was inderdaad hard werken, maar we sloten de vrijdagmiddag altijd gezellig af. Ook heb ik hier mogen ontdekken welke rollen wel en niet bij mij passen. Ik vind het fijn dat de ruimte bij Daadkracht er was om van alles te proberen en jezelf te ontwikkelen.

Robin: Ondanks de lange dagen, vond ik het fijn dat ik na mijn studie eerst een traineeship kon doen. Wat mij is bijgebleven is dat onze lichting behulpzaam en loyaal naar elkaar toe was. We hebben het echt samengedaan. We zijn zelfs met elkaar weekendjes weggegaan!

Wat heb je geleerd tijdens je traineeship?
Robin: Ik merk dat ik veel geleerd heb tijdens mijn tijd bij Daadkracht. Ik kijk op een andere manier naar vraagstukken. Ik ben kritisch en ik vraag naar de vraag achter de vraag. Bij Daadkracht werden we voorbereid op het onvoorspelbare, daar pluk ik nog steeds de vruchten van. Het allerleukste aan Daadkracht vond ik het ontwikkelen van soft skills en het leren over veranderkunde.

Tobias: Door de verschillende casussen en rollenspellen tijdens de traineeship heb ik veel kunnen leren. Dit heeft mij gemaakt tot de adviseur en begeleider die ik nu ben. Ik vond het wel moeilijk omdat ik jong startte, maar omdat we zo snel leerden waren klanten erg blij met ons!

Lisa: Aan het begin dacht ik dat ik niets wist en nu merk ik dat mensen mij zien als expert. Doordat we in de middag direct de geleerde theorie van de ochtend in de praktijk brachten, ervaarde ik een enorm steile leercurve. Als adviseur weet ik veel beter wat de juiste timing is en wat iedereen bedoelt.

“Door mijn tijd bij Daadkracht kijk ik nu op een kritischere manier naar vraagstukken, en naar de vraag áchter de vraag

– Robin van Os, kwaliteitsadviseur Wmo gemeente Breda

Hebben jullie nog tips voor nieuwe trainees?
Robin: “Blijf je verwonderen!” Mensen hebben vaak angst voor het onbekende. Bij Daadkracht hebben we zoveel moeten doen waarvan we niet wisten hoe het moest. Hierdoor ben ik nu niet meer bang om met iets nieuws of onbekends te starten. 

Lisa: Je leert sneller dan je denkt, het komt allemaal wel goed. Er komt veel op je af, maar het werk wat je erin steekt loont echt! Tijdens mijn sollicitatie merkte ik dat Daadkracht veel waarde hecht aan kwaliteit en professionaliteit. Daar zag ik mezelf in terug, hierdoor wist ik dat ik op de goede plek zat. 

Tobias: Daar ben ik het mee eens. Je kan met vertrouwen je opdracht beginnen. Je hebt gestudeerd en dit is het moment om dat in de praktijk te brengen. Als je ook nog samenwerkt met je groepje komt het helemaal goed!

Lisa Bosma                       Tobias Overdijk

Raad je het aan om met een trainee te werken en waarom?
Tobias: Trainees zijn jonge mensen met veel energie. Ze leren de gemeenten snel kennen en wat ik zie bij andere collega’s is dat ze doorstromen in de publieke sector. Ik denk dat dat een voordeel is voor gemeenten.  

Robin: Het is belangrijk om de trainee de ruimte te geven zodat deze zich ontwikkelt. Zo komt een trainee tot zijn of haar volle potentie en heeft de gemeente er ook het meeste aan.  

Lisa: Jazeker, het levert een win-win situatie op! Het is wel belangrijk dat je er zelf ook in investeert. Geef de trainee de ruimte en maak gebruik van de frisse energie en kennis. Bovendien krijgt een gemeente niet alleen een trainee binnen, maar ook de achterban vol met Daadkracht kennis. Met een trainee heb je dus het volledige pakket. 

Enthousiast geworden?
We zijn bij Daadkracht altijd op zoek naar nieuwe opdrachtgevers en talenten! Wil jij graag een Talent in je organisatie? Dan kan je contact opnemen met Anne. Ben je enthousiast geworden om zelf trainee te worden? In maart en september start de traineeship! Kijk in ons traineeprogramma voor meer informatie. 

Meer weten?

Wil je meer weten over het traineeship bij Daadkracht Talent of wil je de Daadkracht Academie met eigen ogen komen bewonderen?

Contact

Contact

024 344 6288
info@daadkracht.nl

Postbus 6635, 6503 GC Nijmegen
Kerkenbos 1075-A, 6546 BB Nijmegen