Het laatste nieuws

Gemeente Nieuwkoop bespaart op beheer met de keuze voor Daadkracht

Midden in het Groene Hart ligt de Zuid-Hollandse gemeente Nieuwkoop. Een mooie gemeente die sinds januari klant is bij Daadkracht Bekendmaken. Wat gaf de doorslag? Remko Stilting, teamleider Bestuurlijk Juridische Zaken, vroeg Daadkracht om een vergelijking. Hierbij werden de kosten vergeleken van het beheer in DROP zelf uitvoeren of het uitbesteden aan Daadkracht. “Toen ik zag hoeveel we konden besparen, was de keuze om uit te besteden snel gemaakt.” 

Remko kwam vier jaar terug in aanraking met Daadkracht door een training beheer in DROP. “Daarnaast heeft het beheerteam in het verleden ook wel spoedklussen voor ons gedaan. Zonder dat we een contract hadden.” Na verloop van tijd wilde Remko graag inzichtelijk maken wat het verschil in kosten zou zijn tussen het bekendmaken van regelgeving zelf doen, of dit uitbesteden aan Daadkracht. Hij vroeg een vergelijking in de vorm van een businesscase aan. 

375 uur

“Als onderdeel van de businesscase heb ik contact gezocht met alle medewerkers die zich bezighouden met het invoeren van regelgeving in DROP. Ik vroeg naar de tijd die ze kwijt zijn aan dit soort werkzaamheden.” Daar kwam onder meer uit dat medewerkers van de gemeente al gauw 375 uur per jaar kwijt zijn aan het invoeren van regelgeving en vrijgeven in DROP. “Medewerkers doen het te weinig om er echt handigheid in te krijgen. Doe die uren keer 50 of 100 euro (gemiddeld uurloon exclusief en inclusief overhead), dan kom je op een flink bedrag uit. Alleen die kosten heb ik al bespaard. Het is dus vele malen goedkoper om de werkzaamheden uit te besteden”, zegt Remko. Hij wil gemeenten de tip meegeven om dit soort kosten inzichtelijk te laten maken. “Misschien is het interessant om eens te onderzoeken hoeveel je kwijt bent aan het beheer in eigen hand houden of aan het uitbesteden.” 

Implementatie Wep

Naast het beheren van regelgeving in DROP, kijkt Nieuwkoop samen met Daadkracht naar de implementatie van de Wep bij de gemeente. “Dat loopt ook soepel. We kunnen het meeste zelf doen, maar het is fijn de bevestiging te krijgen dat we het goed aanpakken. Super dat dat wordt uitgezocht.” Tamara Swint, adviseur bij Daadkracht Bekendmaken, ondersteunt Nieuwkoop bij de implementatie van de Wep. “Ontzettend leuk dat we Nieuwkoop hierbij kunnen helpen en adviseren. Ik heb met Remko altijd prettig contact. Het project is bijna afgerond, de gemeente zat al best wel in lijn qua voorbereidingen op de Wep.” De communicatie tussen Daadkracht en Nieuwkoop verloopt dan ook naar wens. 

Besparen?

Benieuwd of jullie ook kunnen besparen op het beheer in DROP? Daadkracht maakt graag een vrijblijvende vergelijking. Meer informatie via deze link. 

Dit bericht delen:

Contact

024 344 6288
info@daadkracht.nl

Postbus 6635, 6503 GC Nijmegen
Kerkenbos 1075-A, 6546 BB Nijmegen